Archive for October, 2008

Selimut Putih

Posted: October 28, 2008 in Uncategorized

esok chukan happyo(presentation)..ok la takmau cita pasai happyo

baca tajuk kat atas tu dah buleh pikiaq mcm2 kan..seram sejuk ja kan..haa cmni, td lps boring2 dah abis praktis happyo aku pon buka la youtube..bajet nak tgk tain 3t,kot2 la ada episod baru..sbb kat web tv3 tak kuaq2 lg..tp tadak plak kat youtube..pastu search la cerekarama..pastu nampak tajuk selimut putih..try la klik..

awal2 start mmg taktau cita pasal apa..tp tgk komen kat bwh tu ada org tulis,cita ni kisah anak yg derhaka..uish,mesti kena tgk ni..so nak stori la skit2 pasal crita ni

watak2 dia norlia ghani,yusni jafar(arwah dah kan),rita rudaini, rusdi ramly n ada lagi la..norlia ghani(Teh) mak kepada rusdy ramly(Najib) n rita rudaini(Mona) isteri Najib..n yusni jafar(Non) mak kepada sapa ntah tp watak dia Minah..najib n mona ada anak sorg nama musa

Najib kawin ngan anak org kaya,Mona..lps kahwin, Najib n Mona minta kat Mak dia nak perbesar rumah yg mak dia duduk skrg tu..dgn alasan nak bg nampak lagi lawa n selesa la kot..kalu tak,depa nak stay ja kat bandar..so setelah puas dipujuk Mak dia pon bg la buat renovate..Mak dia sanggup jual tanah tmpt lain sbb nak bg anak dia besarkan umah..Mak dia tanya,spjg ubahsuai umah tu,kat mana Mak dia nak stay? pastu najib ni ckp dia akan upah org buat pondok kat blkg umah tu..

rupa-rupanya Mona ni jahat..J.A.H.A.T..haa siap hurup besar lg aku taip..so mona ni takmau la Mak dia stay ngan diorg..Mak najib pon terus la hidup dlm pondok buruk tu..

Mak si najib ni byk bela kucing..ya la,mcm peneman hidup la katakan..Mak dia slalu jln kaki pi market, pastu kat Market ada la sorg mamat ni yg baik ngan dia..slalu bg ikan n mcm2 lg la kat dia..

On the way balik ke pondok usang tu, mesti la Mak dia kena lalu umah besar najib tu dulu kan..Pastu dgr si Mona tu bising2..rupa2nya kucing Mak dia kencing kat umah dia..dibalingnya kucing tu jauh2 sampai berdarah..ntahla mati ka dak..Mak najib ni marah la..dimaki hamunnya Mak si najib ni..KURANG AJAR punya menantu..shit..ha dah emosional la ni..hehe

pastu,anak si najib ni plak pi la ngendap2 kat umah nenek dia..kesian dia tgk nenek dia mkn nasi tak berlauk..so dia pon balik la umah dia n bukak tudung saji amik nasi n lauk..pastu kantoi lak ngan si mona jahat tu..apalagi,mona tuduh la nenek yg ajar mencuri..mona jahat ni pon pi la bwk anak dia jmpa nenek dia n marah2..celaka punya menantu..pastu dibalingnya nasi td kat kaki mak mntua dia..

satu hari,ujan lebat..pondok usang mak dia pon bocor..mak dia lari la ke umah najib..ketuk2 tp tak dgr sbb dok layan hindustan ngan tv baru..bini dia mcm dah dgr org ketuk,tp sengaja tambah volume tv..siot..mak dia pon tidoq la kat luar umah

esok pagi najib nak pi keja,tgk mak dia ada kat luar..dah demam pon..

k masuk cita pasal yusni jafar..dia ada sorg anak pompuan..panggil minah..minah ni gedik..mcm la lawa sgt..pastu dok tangkap cintan ngan laki org..dah ada bini 3 dah pon..nama yusof..bila mak dia tegur jgn kwn ngan yusof tu,dia maki serapah nya mak dia..shit btol la..anak derhaka btol..

umah n tanah suma arwah suami dia dah bg kat minah tu

pstu suatu hari,mak dia balik umah n terdengar suara laki dlm umah..dgn suara manja si minah gedik tu..”argh argh arghh ala abg jgn la..”..haha..siot btoi..pastu mak dia pon naik angin la..dimaki hamun nya mak dia..ya la,tgh sangap kot,tiba2 ada org kacau line gitu la jadinya..dia halau mak dia..tolak2 mak dia..ishhhhh!!!sakit hati gila

pastu mak dia pon pi la jmpa ngan mak si najib ni..ckp minta maaf byk2, dia dah nak lari jauh..takmau lagi duduk situ..

mlm tu dia kena kacau ngan mat rempit..mcm2 lagi la sampai berdarah..

k masuk cita pasal mak najib lak..si mona ni mmg tak sng duduk la sbb mak dia stay kat umah tu..apalagi,mcm2 benda dia pikir..kali ni dia belakon baik dpn mak dia..dia kata dia risau tgk najib tu,dok asyik risau ttg mak dia ja..sampai keja terganggu..kira nak physco mak dia la..bg mak dia rasa mak dia tu nyusahkan depa ja..pastu dia bg minum susu..rupanya tu susu bekas kucing mak dia..oh no..damn..mak dia ada pakai rantai besar..dia ckp bahaya..nnti org ragut..so dia nak tlg simpankan..mak dia pon bg..huhu..mmg silap la..

esoknya mak dia amik kputusan nak balik pondok usang tu..

najib ada letak duit atas tv utk beli buku anak dia..tp hilang

apa lagi,mona tuduh mak dia yg curi..pi la depa tanya mak dia..mak dia ckp taktau..pastu check2 dlm poket baju mak dia,tgk2 ada..aduh mmg drama sungguh la..tu mona nya keja la..so najib ni pon marah gila kat mak dia..kesian mak dia..

satu hari tu,si mamat yg baik kat market tu pi la pondok mak najib..tgk2 mak najib dah meninggal..atas sejadah..pakai kain telekung smyg lg..mamat ni pi la panggil najib,tp tak dgr sbb pasang tv kuat nak mampus..

najib tertido lps tu..dlm tido dia mimpi jmpa mak dia..mak dia kecewa la..dlm mimpi tu mak dia kata mak dia tak curi..

bangun ja tidoq, dia terus terkam mona,last2 mona ngaku dia yg buat..apa lagas,lari pecut 100m ar najib pi umah mak dia..tgk2 mamat tu tgh pasang kemian..siap dah setel pon urusan pengebumian..najib pon lari la pecut lg pi kubur mak dia..si mona ni pon ikut skali..pastu kat kubur najib tejatuh n trus lumpuh..si mona jahat lak dok ajak balik umah..akhirnya dgn mengengsot2 sampai la jugak najib kat kubur mak dia..peluk n nangis2 kat kubur mak dia..pastu tiba2 tanah tarik dia masuk dlm..so mati la si najib anak derhaka ni..

mona plak time lari nak minta tlg org,kena langgar lori n mati..huhu…

balasan anak derhaka.. tu ar..siot ar dpt bini cmtu..ya Allah..jgn la dpt bini cmtu..queen control..dayus nya jantan..

selagi aku hidup, jgn sapa berani buat cmtu kat Mak aku..

Hari ni rasa macam nak stori pasal arubaito/baito.. Tidak menjadi kehairanan(btol ka ayat ni?) kalau bdk2 skolah menengah di Jepun buat keja part-time tak kira la lepas abis kelas ataupon hari Sabtu Ahad..Dengan gaji lebih kurang 800yen(rm24 cmtu) SEJAM, mereka sanggup buat baito sampai lewat mlm semata-mata nk cari duit lebih..

Yuran persekolahan maybe mak bapak depa yang tanggung, tapi kalau nak shopping or mkn apa2 depa akan guna duit hasil titik peluh sendiri. seperti biasa, ada pro and kons dlm hal ni..pro nya mestilah depa dah pandai berdikari, cari duti sendiri, rajin keja, takda la nak lepak2 kat tangga shopping complex ka..ngorat2 awek yg lalu-lalang ka.. tapi yg buruknya, esok paginya pi kelas tidoq ja keja..eh aku yg tak baito ni pon kdg2 tidoq gak..hehe..

Kalau nak dibandingkan dengan Malaysia, mmg la bdk2 sekolah kat Msia dah ketinggalan jauh..mgkin yg susah sgt2 la akan keja utk ringankan beban keluarga..Tapi kalau golongan sederhana ni, mmg susah la nak keja..Nak keja pon maybe time cuti panjang, mcm cuti tggu result SPM..

Kdg aku tgk kesian gak kat bdk2 Jpn ni, dengan penatnya baito, dengan susahnya study kat sini..huhu..depa mmg tabah gak la..Pandai bahagi masa..Bg aku keja sini mmg gaji lumayan la..bayangkan sejam leh dpt rm24..kalu sehari keja 5 jam dah rm120..kalau kat mesia keja pelayan kat restoran pon brapa sangat gaji sehari..

Oleh sbb aku dah tahun akhir kat oyama ni,aku takda la busy sgt ngan kelas2 mahupon exam..so aku mmbuat keputusan utk cari baito..mula2 aku cari kat kedai kasut kat Jusco..bajet nak keja sabtu n ahad ja..tp dia ckp dah penuh sabtu ahad..siot btol kena reject..lps tu aku minta kat kedai roti, tp time tu aku pi 2 orang, dia ckp takmau 2 org..kena reject lagi..pastu minta kat restoran makanan Jepun, Marumatsu..dia kata sabtu ahad pon penuh..siot saja tipu..padahal takmau amik foreigner la tu..huzil2..pastu minta kat kedai mcm starbucks..masa interview tu rasa mcm dah leh dpt..tp oleh sbb aku leh keja tak smpai 5bulan,tak dpt..huhu..punya la tggu panggilan dari dia,last2 aram tak call..

aku masih tak putus asa..kali ni aku tgk kat intenet plak..mcm2 jenis keja ada..dari keja restoran sampai la keja kilang..tapi mcm2 syarat ada..

last2 aku berminat ngan satu keja ni..keja angkat barang..barang2 orang pindah..keja kat syarikat pindah brg..so aku isi la borang permohonan dlm tu..then esok tu dia call aku..aku pon pi la kayuh basikal cari syarikat tu..agak tersesat seketika sbb tak penah pi situ..last2 jmpa gak n masa utk interview tak sampai lg..agak takut sbb dah byk kali kena reject..

tepat pkol 3 aku pon masuk la ofis dia..kat jpn ni kalu janji pkol 3 kena la btol2 pkol 3..jangan 2.55 ka 3.05 bru nk pi..pastu dia suruh naik tingkat atas..huhu cuak2..dia tayang video, serba sikit pasal keja tu..peraturan,etika kerja,pakaian mcm2 lagi la..skema la org jpn..mcm2 songeh..layan ja la..

pastu dia tanya aku bwk resume ke x..alamak,mana la aku tau..lupa2..pastu dia amik copy alien card aku..pastu bru buat sikit interview..oleh sbbkan aku tak bwk resume n aku takda kebenaran keja oleh imegresen jpn, so aku kena balik buat tu dulu..kalu takda kebenaran tu, kira aku mcm mat indon yg keja haram kat mesia la..takda permit..

amik masa seminggu gak la nak buat kebenaran tu..kena antar surat kat pejabat asrama la, kat pejabat skolah la, pastu dah setel suma baru pi pejabat imegresen jpn..

n skrg,dah setel pon suma tu

kemarin aku pi balik kat syarikat tu..n secara rasminya aku diterima keja..

wpon mcm berat gak keja ni, tp mcm best sbb aku leh suka hati nak keja bila..cthnya, kalu nak keja sabtu ni, aku kena call ari khamis ckp nak masuk keja..kalu takmau masuk keja,takyah call..hehe..best2..keja start pkol 8 pagi smpai 5 ptg..dgn gaji 875yen sejam..agak penat la kot..ntahla aku pon tak start lg..mggu ni kot start

nnti aku stori pasal keja plak

bye

NIPPON

Posted: October 25, 2008 in Uncategorized

Salam..

kadang-kadang aku tertanya-tanya, apa tujuan org cipta blog. apa tujuan org tulis kisah hidup masing2 kat dlm blog..dulu (maybe juga skrg) org tulis diari..kita takleh baca diari orang..tak baik..rahsia orang, rumah tangga orang tak usah kita sibuk2 ambik tau..kat blog pun macam2 rahsia, perjalanan hidup etc org crita..tapi best kan baca??hehe

tp bila aku jejak kaki kat japan ni, sedikit sebanyak aku kenal apa tu erti ber-blog..

kadang-kadang kita nak stori macam2 kat orang perjalanan hidup kita..susah senang kita..tapi bukan suma kwn2 leh dgr..kwn adalah kawan..kawan bkn 24jam utk kita..

tekanan hidup kat negara orang..kadang2 rasa mcm tak tahan sgt..

ikutkan hati nak luahkan kat family..nak luahkan suma..”Mak,arini ceq bla bla bla…”..tapi nanti Mak risau..takyah la, kesian kat Mak..

Tak sampai lagi setengah tahun aku kena tinggalkan tempat ni, bandar Oyama..Tahun depan bln 3 kena berhijrah plak ke Yamaguchi..takut..serius takut..ntah mcmmana kat sana..ok ka..komuniti melayu kat sana ok ka..ntahla aku pon risau..belajar kat sana camna..kibishi ka sensei2..takut ryunen…

tp bila aku fikir camtu, aku dah pentingkan diri sendiri..sekurang-kurangnya aku perlu bersyukur..kalu tgk kawan yang tak dapat lagi tawaran U, lagi la perit depa rasa..kalu tgk kwn yg ryunen(extend year), lagi la tertekan..

hidup ni, perlu bersyukur..kita sementara ja kat sni..hargai apa yg kita ada..hargai org sekeliling kita..biasala,bila dah takda nnti baru nak meraung, baru nk menyesal..manusia2..

kebelakangan ni, rasa tak sedap hati..biasala..jauh kot..nak kata homesick, ada la jugak..

tapi lebih tepat aku katakan, aku risau..ya aku sgt risau..

risau tinggal Mak n Abah ja kat umah..aku kat sini tak dpat nk tolong apa2..tak dpt nk tgk apa2 yg patut..tp,org kata ni kan pengorbanan..hmm,btol la tu pengorbanan..

Mak aku pon penah ckp..kalu ikutkan hati Mak,mmg Mak takmau lepaskan aku dtg sini..kalu boleh Mak nak ja aku duduk umah..Tapi Mak kata,Mak takle buat cmtu..Kalu Mak buat cmtu, Mak hanya pentingkan diri sendiri..Aku dtg utk belajar, so Mak restui aku..Mak pon dah buat pengorbanan..ya, pengorbanan utk aku..

Aku perlu tabah..harungi hari2 yang mendatang..

Kepada kwn2 yg masih berjuang utk menempatkan diri di U kat japan, doa aku sentiasa utk hampa..smoga ditabahkan dah dipermudahkan segala urusan..amin..

Rasanya tak terlambat lagi untuk aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin..Ampun maaf dari ujung rambut ke hujung kaki..Memang tak dinafikan, banyak salah aku, banyak dosa2 aku..

Alhamdulillah tahun ni dapat aku beraya di rumah dengan keluarga tersayang..dah 2 tahun aku beraya di rantau orang..yang penting, dapat cium tangan Mak dan Abah di pagi raya..

Dalam kemeriahan sambutan raya, aku perlu berangkat pulang ke Nippon pada hari raya ke-4..Sedih, raya pon tak puas lagi..tapi apa nak buat..perjuangan harus diteruskan..kalau pikir kawan-kawan yang lain yang tak dapat beraya di rumah tu lagila kesian kat depa..Tabah2..

Tadi masak ayam masak merah resipi Mak..sebelum2 ni aku buat ala2 bujang ja..gulai ka kurma ka sambal tumis ka buat ala kadar apa bahan yang ada ja..tapi balik aritu banyak gak tolong Mak kat dapur..Mak pon ajar la dgn lebih terperinci lagi..Masak ayam tadi mula2 goreng ayam ngan garam kunyit dulu..pastu tumbuk kulit kayu manis ngan bunga cengkih..hasil tumbukan tu kita tumiskan dgn bawang..pastu masukkan cili kering yg dah diblend..tggu biar kering skit, masukkan sos tomato n aku masukkan jugak tomato dlm tin mcm tomato puree..pastu skit sos cili…pastu tak lupa juga gula dan garam secukup rasa..dan masukkan ayam yg digoreng tadi dan last skali masukkan santan..eh mcm rancangan memasak lak..hehe..try la buat…sedap tau..mcm makan kat kenduri…dulu aku buat tadak la bubuh kulit kayu manis suma tu..eh lupa lak,serai pon aku bubuh gak..

Ari isnin aritu aku masak “ayam masak kicap bercili aku cili mulut kau”…hak3…yang ni mak aku ajar dari resipi sepupu aku..mula2 tumis bawang n daun karapole (daun kari)…pastu masukkan cili kering yg dah diblend..ayam aku perap ngan sedikit garam then goreng..pastu lepas tumis td, masukkan la kicap..kalu boleh jangan kicap manis,bubuh la kicap mudim ka,ala kicap yg pekat2 tu la…pstu garam gula sesedap hati..pastu apa ntah..lupa lak..haa,ayam tadi..masukkan ayam yg digoreng td..pstu serai.dan sedikit halia…dekiagari!!…hehe

k Selamat Ari Raya lagi skali…