Update

Posted: July 13, 2011 in Uncategorized

Assalamualaikum dan salam sejahtera bagi yang bukan Islam…

Aku nak update serba sedikit mengenai kehidupan sekarang..

1. Hati tak tenang. Sangat tak tenang. Abah masuk wad, doktor kata paru-paru jangkit kuman, dan juga berair. Sabtu lepas doktor buang air dalam paru-paru, 2 liter. 2 liter bersamaan dengan 4 botol kecil air mineral..Bila sakit melibatkan paru-paru, pesakit cepat merasa penat, sukar nak bernafas, kena ada bantuan oksigen. Tapi lepas dah buang air pon, Abah aku still penat. Jalan beberapa tapak dah penat. Penat yang aku maksudkan bukannya seperti penat kita orang muda, penat ini lebih kepada sesak nafas. Abah, dahulunya seorang yang sangat aktif, berjalan ke hulu hilir tanpa sebarang bantuan, tapi sekarang terlantar kat hospital. Mak pun tak sihat, mengadu sakit kepala yang sangat sakit, aku risau penyakit mak serang balik.

2. Kami anak-anak semua kerja, nak ambil cuti pun susah. Annual leave aku tahun ni ada 3 hari ja lepas confirmation. Sikit gila tapi apa boleh buat, kerja dengan orang, kena banyak bersabar. Semalam lepas kerja aku decide nak pergi hospital alor star, lebih kurang 1jam 30 minit dari kulim. Bermalam kat sana, sekurang-kurangnya boleh bagi sedikit “semangat” kat Mak dan Abah.

3. Sebelum tidur semalam, Mak aku cerita Abah aku mengalir air mata sebab tak dapat jumpa cucunya kelmarin. Rindu katanya. Masa Mak cerita Mak menangis.

4. Pagi ni seawal 5:30 pagi aku bangun mandi siap-siap nak pergi kerja. Masa aku tengah mandi, nurse datang check tekanan darah. Nurse kata tekanan darah rendah. Aku tengok kedua-dua mereka menangis. Aku tak tahu apa patut aku buat masa tu. Mungkin bagi sesetengah orang, itu perkara kecil, tapi bagi mereka mungkin itu sangat membimbangkan..Hati orang tua, sangat sensitif. Sepanjang aku hidup 25 tahun ni, ini kali pertama aku tengok air mata Abah..Aku diam, tak tahu nak cakap apa…

5. Aku salam, cium pipi Mak dan Abah, aku gerak keluar dari hospital.. Aku rasa pemanduan aku macam tak berapa lancar. Tapi aku nafikan ja, tak mungkin lah nak jadi benda pelik-pelik, semalam aku drive ok ja. Dalam 15 minit atas highway, aku rasa stereng berat ke kanan. Mungkin alighment tayar tak ok,aku teruskan ja drive tapi bawa slow skit. Tapi kali ni tayar belakang rasa bergegar, aku terus masuk lorong kecemasan, keluar tengok tayar dah pecah. Bukannya pancit lagi dah, pecah terus, nasib baik tak jadi apa-apa. Time tu aku takut gila, gelap-gelap tepi highway, kot-kot ada orang berhenti rompak ka apa, aku terus call abang aku. Kesian dia pukul 6:30 dah kena mai. Aku call PLUS, tapi tadak orang jawab. Tidur kot. Aku call Assistant Manager kilang aku bagitau aku lewat, takpon halfday terus.

6. Sekarang aku kat rumah, lepas tukar tayar spare terus keluar tol pendang, awal lagi kedai tak buka. So aku tengah fikir, nak pegi kerja halfday atau terus cuti full day. kalau cuti harini, boleh aku jaga Abah aku kat hospital sampai malam ni. Bagi Mak aku berehat secukupnya kat rumah. Aku pun tak bagitau lagi kat Mak, takut Mak risau. Tapi alhamdulillah, takda benda buruk berlaku.

 

Advertisements
Comments
  1. afizan azman says:

    ambil setiap perkara yg berlaku tu sebagai ujian. biasanya, bila sekali ujian muncul, akan timbul ujian2 yg lain. tapi as per said, ujian tu tanda Allah sayang dan ingat kita.
    firman Allah:
    “Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”
    – Surah al-Baqarah: 286

    i know you are strong to face your hurdles…if possible dont drop ure tears in front of ure parents, coz it will only make them weaker…cheer them, occupy them so they wont feel lonely and make them thinking about the problem.

    “Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecualikepada orang-orang yang khusyuk”
    – Surah al-Baqarah:45

    kitasama2 berdoa ok…

    we are all care about ure abah too…

  2. sue says:

    Semoga abah en.amir cepat sembuh. Anak sedara saya pun kena tahan wad sebab paru-paru jugak.

  3. amir5656 says:

    thank Afizan, Sue

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s